Tachograafdata

Is alleen opslaan voldoende?

Op het eerste gezicht lijkt het simpel: in Nederland moet tachograafdata twee jaar bewaard worden*) en in België zeven jaar. Toch zijn er ook andere (strenge) eisen, zoals de regels die opgesteld staan voor het ‘op de juiste wijze bedienen van de tachograaf’ en het voldoen aan het ‘arbeidstijdenbesluit’.
Wat betekent dit in de praktijk? Als je consequent de tachograafdata opslaat, staat er in de opgeslagen bestanden ook of je de tachograaf op de juiste wijze hebt gebruikt en of de werkzaamheden zijn verricht conform het arbeidstijdenbesluit. Alleen kun je dit zelf niet zomaar zien, want de data is opgeslagen in versleutelde bestanden.

*)Als de tachograaf onderdeel uitmaakt van de  primaire bedrijfsadministratie is ook in Nederland de bewaarplicht zeven jaar.

Niets doen is geen optie

Als je verder niets doet voldoe je dus wel aan de opslagplicht, maar je weet nog niet welke financiële risico’s je eventueel loopt. De boetes voor overtredingen zijn niet mals (zie de Staatscourant, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-70272.html). Los van de geldelijke boete kun je ook nog boetepunten oplopen, die uiteindelijk kunnen leiden tot intrekking van je vervoerslicentie. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Zie ook ons artikel over ERRU Scorecards.

Toenemende controles
Tot voor kort was de kans op een controle in het algemeen niet heel groot. Maar intussen heeft de ILT aangekondigd intensiever te gaan controleren door middel van het digitaal opvragen van bestanden.

Als ze dit bij jou doen, gaat je data door een ‘analyse’ programma. Aan de geconstateerde tekortkomingen wordt een corresponderend boetebedrag gekoppeld. Of je daadwerkelijk een (gedeeltelijke) boete krijgt of alleen een waarschuwing, hangt af van de ernst van de overtreding(en) en een aantal wegingsfactoren. Maar zelfs in het gunstigste geval -alleen een waarschuwing- ligt je bedrijf al onder een vergrootglas en zul je bij een volgende controle moeten aantonen dat je verbeteringen hebt doorgevoerd of nog gaat doorvoeren, om de tekortkomingen in de toekomst te voorkomen.

Voorkom duizenden euro’s boete voor minder dan 1 euro per dag

Om risico’s te voorkomen en fouten te verbeteren moet je doen wat de ILT ook doet: analyseren. Meten is weten tenslotte, en alleen zo kun je verbeteren. TIS-Web helpt je daarbij.

Analyseren met TIS-Web

Er zijn nogal wat regels en het analyseren van data is enorm complex. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom is het belangrijk dat je je concentreert op de meest voorkomende fouten en deze probeert te verminderen. Daarna kun je nog altijd finetunen. Met TIS-Web gaat dat gemakkelijk. Door middel van goed ingestelde rapportages kun je eenvoudig inzoomen op bepaalde onderwerpen en waar nodig verbeteringsacties starten. Op de achtergrond worden alle andere (en vaak ingewikkelde) regels genalyseerd waar je op dat moment even geen aandacht aan hoeft te schenken.

Als ondernemer wil je boetes natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Zeker als je weet dat ze kunnen oplopen tot wel € 4.400,00 euro per dag per voertuig (voor elke dag waarvan de tachograafdata ontbreekt). Dan is investeren in TIS-Web, voor nog geen euro per dag, meer dan de moeite waard.  
 


De experts helpen je verder

TIS-Web biedt standaard rapportages waar je snel en gemakkelijk overzichten kunt maken die je maandelijks in je emailbox krijgt. Toch kunnen we ons voorstellen dat je soms wat hulp nodig hebt.
Voor deze gevallen heeft VDO experts in huis die periodiek je data kunnen controleren en verbeterprogramma’s met je kunnen doornemen. Want hoe je het ook wendt of keert: alleen een analysepakket is niet voldoende. Je moet wel iets doen met de handvatten die je door TIS-Web krijgt aangereikt.

Wil je een periodieke scan van je data hebben en wil je inzicht in mogelijke risico’s, doe dan hier je aanvraag. VDO zal samen met jou een pad uitstippelen zodat je risico’s zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in het analysepakket TIS-Web , vraag dan vrijblijvend een offerte aan op www.tis-web.nl/offerte .

Wil je direct contact met één van onze VDO geautoriseerde partners? Dat kan natuurlijk ook. Hieronder vind je hun contactgegevens.

VDO Partner 

Locatie 

Telefoon

Mail 

Smart Tacho Solutions

Alphen ad Rijn 

0172 748950

info@smarttacho.nl 

A1 Automotive 

Apeldoorn

055 3030043

sales@a1automotive.nl

Info Instruments

Breda

076 5961140     

info@info-instruments.com 

CKO Parts 

Weert 

076 5964853 

info@cko-parts.com

Bakker Services en Solutions

Zuid Scharwoude

085 0137980 

info@vdo-webshop.nl